Κοινό φορτιστή για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε μια συμβατή θύρα φόρτισης για όλα τα smartphone, tablet, κάμερες, ακουστικά, φορητά ηχεία και χειροκίνητες κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών. Η ασύρματη φόρτιση φυσικά δεν θα συμπεριληφθεί σε αυτήν τη νομική αλλαγή, είπε η Επιτροπή, διότι "εξακολουθεί να είναι μια αναπτυσσόμενη τεχνολογία με χαμηλό επίπεδο κατακερματισμού της αγοράς".

 

«Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές ήταν πολύ απογοητευμένοι για τους ασυμβίβαστους φορτιστές που συσσωρεύονται στα συρτάρια τους», δήλωσε η επικεφαλής της ΕΕ Margrethe Vestager. «Δώσαμε άφθονο χρόνο στη βιομηχανία για να βρει τις δικές της λύσεις, τώρα ήρθε η ώρα νομοθετική δράση για έναν κοινό φορτιστή. Αυτή είναι μια σημαντική νίκη για τους καταναλωτές και το περιβάλλον μας και σύμφωνα με τις πράσινες και ψηφιακές φιλοδοξίες μας ».

 

Η Επιτροπή θέλει επίσης να «ξεμπλοκάρει» την πώληση φορτιστών με τις ηλεκτρονικές τους συσκευές, εν μέρει για να μειώσει τα περιβαλλοντικά απόβλητα και να τυποποιήσει τις ταχύτητες φόρτισης.Αυτό θα διευκολύνει τους καταναλωτές να δουν εάν οι υπάρχοντες φορτιστές τους πληρούν τις απαιτήσεις της νέας συσκευής τους ή θα τους βοηθήσουν να επιλέξουν συμβατό φορτιστή", σημειώνει η Επιτροπή, προτείνοντας ότι η πλήρης δέσμη μέτρων θα βοηθήσει τους καταναλωτές να περιορίσουν αριθμός νέων φορτιστών που αγοράζουν και τους βοηθούν να εξοικονομήσουν 250 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε περιττές αγορές φορτιστών.Εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθετήσουν την πρόταση, θα έχει πλήρη ισχύ μετά από μια 24μηνη μεταβατική περίοδο για να δοθεί χρόνος στον κλάδο της τεχνολογίας να προετοιμαστεί για την αλλαγή. 

 

Η Apple έχει διαφωνήσει με την κίνηση. «Εξακολουθούμε να ανησυχούμε ότι ο αυστηρός κανονισμός που επιβάλλει μόνο έναν τύπο θύρας καταπνίγει την καινοτομία αντί να την ενθαρρύνει, η οποία με τη σειρά της θα βλάψει τους καταναλωτές στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Οι πιθανότητες για τα μελλοντικά iPhones χωρίς θύρες είναι πιο λογικές και η Apple ήδη υπονοεί ένα μέλλον χωρίς θύρες μέσω του MagSafe, του ασύρματου συστήματος φόρτισης που εκμεταλλεύεται μια σειρά μαγνητών που κουμπώνουν το iPhone 12 ή το iPhone 13 Pro σε ένα πακέτο MagSafe. Όλη αυτή η ιδέα του MagSafe παρακάμπτει την ανάγκη να παρέχεται μια υποδοχή Lightning, αν και τα iPhone εξακολουθούν να έχουν αυτό το σύστημα φόρτισης, αλλά χωρίς να παρέχουν τον ενσύρματο φορτιστή και τα ενσύρματα ακουστικά στο κουτί.