Mobile Technology: Ανθρωποειδές ρομπότ στα ελληνικά σχολεία και πανεπιστημία;

 

 

Στην ελληνική αγορά διατίθεται από την Mobile Technology το ανθρωποειδές ρομπότ NAO. Πρόκειται για ένα ρομπότ που σχεδιάστηκε από τη SoftBank Robotics και χρησιμοποιείται ήδη διεθνώς στον τομέα της έρευνας αλλά και τις εκπαίδευσης. Το NAO 6ης γενιάς διαθέτει εφαρμογή λογισμικού που ρυθμίζεται ανάλογα τις ανάγκες του χρήστη και μπορούν σχολεία, πανεπιστήμια και γενικότερα εκπαιδευτικοί φορείς να το αποκτήσουν.

 

Ως προς τον σχεδιασμό του, το ρομπότ έχει ύψος 58 εκατοστά, μπορεί να κινείται και να χορεύει με εύρος περιστροφής 25 μοιρών. Μπορεί να επικοινωνήσει 20 διαφορετικές γλώσσες, διαθέτει μικρόφωνο, 2 κάμερες, ηχεία και πολλούς αισθητήρες που το καθιστούν ικανό να αναγνωρίζει πρόσωπα και αντικείμενα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως αντικείμενο εξάσκησης του προγραμματισμού όσο και ως βοηθός διδασκαλίας.

 

Το NAO έχει ενσωματωμένη δική του πλατφόρμα λογισμικού (Choregraphe) , η οποία λειτουργεί με εύχρηστο «drag and drop» interface, καθώς και τη δική του διδακτέα ύλη με τα αντίστοιχα βιβλία. Μπορεί να βοηθήσει στην κατανόηση επιστημών όπως η Φυσική, ο Προγραμματισμός κ.α. και ενδυναμώνει το ομαδικό πνεύμα και την ενεργή συμμετοχή με πολύ ξεχωριστό και διασκεδαστικό τρόπο. Ενδείκνυται, επίσης, για την υλοποίηση προγραμμάτων εξατομικευμένης εκπαίδευσης IEP (Individualized Education Program) που απευθύνονται σε μαθητές με συμπεριφορικές διαταραχές, αυτισμό κ.α.
Τέλος, το ανρθωποειδές αυτό ρομπότ αποτελεί λύση για τα εκπαιδευτικά προγράμματα STEM και σε συνδυασμό με τη διδακτέα ύλη STEMBIOTICS, δίνει στους μαθητές τη δυνατότητα να κατανοήσουν εις βάθος τις αρχές του και να αναπτύξουν αντίστοιχες δεξιότητες.

 

Η Mobile Technology είναι Preferred Solution Partner της SoftBank Robotics. Ξεκίνησαν να συνεργάζονται το 2018, όταν η ελληνική εταιρεία προώθησε το ρομπότ Pepper για πρώτη φορά στην Ελλάδα.