ΜεταφορικάΧαμηλά μεταφορικά με 2.50 ευρώ

Επιστροφές30 μέρες Πολιτική Επιστροφών

ΕγγύησηΑγορές χωρίς πιστωτική

Έλλειψη chip 2021: Πως φτάσαμε σε αυτό το σημείο;

 

Η έλλειψη chip που ξεκίνησε όταν οι καταναλωτές ξεκίνησαν να συγκεντρώνουν Η/Υ και άλλες συσκευές τεχνολογίας κατά την διάρκεια της Covid-19 πανδημίας, απειλεί πλέον μέχρι και την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων όμως δεν είναι οι μόνοι που πασχίζουν να παραλάβουν αρκετά chips για την παραγωγή των προϊόντων τους. Οι AMD και Qualcomm, που προμηθεύουν περισσότερες κορυφαίες εταιρίες τεχνολογίας, έχουν σημειώσει έλλειψη τις τελευταίες εβδομάδες. Η Sony κατηγορεί την έλλειψη αυτή για το γεγονός ότι είναι τόσο δύσκολο ακόμα να βρεί κάποιος το νέο Playstation 5. 

 

Το πιο πιθανό είναι η χαμηλή προμήθεια να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, καθώς η ζήτηση παραμένει υψηλότερη από ποτέ. Η Semiconductor Industry Association δήλωσε τον Σεπτέμβρη ότι παγκόσμιες πωλήσεις chip κατά 8.4% το 2021 από το σύνολο των 433$ δις το 2020.  Εν συντομία, η έλλειψη μπορεί να αποδοθεί στην μεγάλη ζήτηση ηλεκτρονικών συσκευών, σε μεταβολή των επιχειρηματικών μοντέλων στην παγκόσμια βιομηχανία ημιαγωγών, αλλά και στον εμπορικό πόλεμο των Η.Π.Α. με την Κίνα που ξεκίνησε κατα την θυτεία του προέδρου Τραμπ.

 

 

Ένα μεγάλο μπαμ στην πώληση ηλεκτρονικών ειδών

 

Το πρώτο κύμα αφορούσε την αγορά Η/Υ, τάμπλετ και άλλου εξοπλισμού για τηλεκπαίδευση ή εργασία από το σπίτι. Έπειτα, το φθινώπορο που μας πέρασε άρχισαν επίσης να αδειάζουν απο τα ράφια των καταστημάτων τηλεοράσεις, κονσόλες gaming, κινητά και γενικότερα home entertaiment προϊόντα.

 

Όλες αυτές οι συσκευές περιέχουν πληθώρα chips, όχι μόνο τον κεντρικό επεξεργαστή που μπορεί να κοστίζει δεκάδες ή εκατοντάδες ευρώ, αλλά και φθηνότερα chips για την λειτουργία π.χ. της οθόνης, της μπαταρίας, ή του 5G modem.

 

Η Lisa Su, CEO της AMD, εταιρία που κατασκευάζει τους επεξεργαστές που βρίσκονται στην καρδιά των gaming κονσολών της Sony και Microsoft, ανέφερε τον προηγούμενο μήνα ότι αναμένει ελλείψεις κατά το πρώτο μισό του έτους. Η Su ανέφερε συγκεκριμένα "Η βιομηχανία χρειάζεται να αύξηση τα επίπεδα της συνολικής δυνατότητας παραγωγής".

 

 

Το βάρος του outsourcing στα εργοστάσια

 

Η έλλειψη αναδεικνύει μία βασική αλλαγή στην βιομηχανία των ημιαγωγών. Πολλοί από τους κορυφαίους κατασκευαστές είναι πλέον "fabless", που σημαίνει ότι περιορίζονται μόνο στον σχεδιασμό των chip και της τεχνολογίας που περιέχονται σε αυτά. Άλλες εταιρίες, οι επονομαζόμενες "foundries", αναλαμβάνουν την κατασκευή των chips.

 

Τα foundries διευθύνονται από εταιρίες όπως η TSMC στην Ταϊβάν ή την Samsung στην Ν.Κορέα, και όπως ανακαλύπτουμε κατασκέυαζαν ήδη chip με τον μεγαλύτερο ρυθμό που ήταν ικανές.

 

Οι εταιρίες γνωρίζουν τα προβλήματα αυτά. Η TSMC, η οποία θεωρείτε ως η πιο ανεπτυγμένη και σημαντική στον τομέα, δήλωσε ότι προσπαθεί να βοηθήσει την τρέχουσα κατάσταση και ανακοίνωσε ότι είναι διατεθειμένη να ξοδέψει έως και 28$ δις για να αυξήσει τις δυνατότητες παραγωγής της.

 

 

Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ

 

Πέρυσι, οι Η.Π.Α. έθεσαν περιορισμούς Semiconductor Manufacturing International (SMIC), το μεγαλύτερη foundry στην Κίνα, εμποδίζοντας την να προμηθεύεται εξειδικευμένο κατασκευαστικό εξοπλισμό και δυσκολεύοντας επίσης την δυνατότητα να πουλάει τα τελικά προϊόντα της σε εταιρίες που σχετίζονται με τις Η.Π.Α. Οι πελάτες αναγκάστηκαν έτσι να μεταφέρουν τις παραγγελίες τους σε ανταγωνιστές όπως η TSMC.

 

Κάποιες εταιρίες αποφάσισαν επίσης να δημιουργήσουν απόθεμα των chip που είχαν ανάγκη ενόψει των ενεργειών των Η.Π.Α, χρησιμοποιόντας μεγάλο μέρος των δυνατοτήτων παραγωγής της περσινής χρονιάς. Για παράδειγμα, η Huawei συγκέντρωσε απόθεμα σημαντικών radio chips πριν από την επιβολή των κυρώσεων.