ΜεταφορικάΧαμηλά μεταφορικά με 2.50 ευρώ

Επιστροφές30 μέρες Πολιτική Επιστροφών

ΕγγύησηΑγορές χωρίς πιστωτική

Πως να πετάξετε το drone σας

Εφόσον πετάτε ως χόμπι, δεν χρειάζεστε κάποια ειδική εκπαίδευση ή πιστοποίηση προτού απογειώσετε το drone σας. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεκινήσετε να πετάτε το drone σας μόλις το βγάλετε από το κουτί. Αντ’ αυτού, θα ήταν καλύτερο να μάθετε πώς να το χρησιμοποιείται αποτελεσματικά και με ασφάλεια ώστε να τραβήξετε τις καλύτερες δυνατές φωτογραφίες και βίντεο, δίχως να παραμερίζετε την ασφάλεια σας και των γύρω σας.

 

 

Γνωρίζετε τους κανόνες

 

Εάν το βάρος του drone σας δεν ξεπερνά τα 4 κιλά, δεν χρειάζεστε άδεια. Διαφορετικά απαιτείται άδεια χειριστή και εγγραφή στο μέσο της εφαρμογής της ΥΠΑ dagr.hcaa.gr.

 

Επιπλέον οι τοποθεσίες όπου δεν επιτρέπεται η πτήση drone περιλαμβάνουν:

 • Eναέριο χώρο όπου διενεργούνται πτήσεις επανδρωμένων αεροσκαφών
 • Εντός των ζωνών κυκλοφορίας των αεροδρομίων (ΑΤΖ) σε απόσταση μικρότερη των 8 χιλιομέτρων από την περίμετρο του αεροδρομίου και από τα ίχνη προσγείωσης /απογείωσης από/προς αεροδρόμιο
 • Πάνω - πλησίον - εντός στρατιωτικών περιοχών, εγκαταστάσεων και ζωτικών υποδομών
 • Πάνω -πλησίον -εντός στρατιωτικών ή πολιτικών αεροδρομίων και ελικοδρομίων
 • Πάνω -πλησίον από φυλακές, νοσοκομεία, ιδρύματα, αρχαιολογικούς χώρους και σχολεία
 • Σε περιοχές περιβαλλοντολογικής προστασίας
 • Πάνω από ανθρώπους και συγκεντρώσεις ανθρώπων

 

Όσον αφορά τα όρια πτήσης, ο χειριστής οφείλει να έχει απευθείας οπτική επαφή με το drone και η πτήση θα πρέπει να διεξάγεται σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων. Το μεγαλύτερο επιτρεπόμενο ύψος είναι τα 120 μέτρα από την επιφάνεια του εδάφους ή την μέση στάθμη της θάλασσας.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://uas.hcaa.gr/Faq#anchor4

 

 

Γνωρίστε το drone σας

 

Πιθανότατα να έχετε κάνει ήδη την σχετική έρευνα για τα χαρακτηριστικά του drone σας πριν την αγορά του. Παρόλα αυτά, εάν δεν είστε σίγουροι για τις δυνατότητες του drone σας, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να τις ανακαλύψετε.

 

Τα τελευταία κορυφαία μοντέλα έρχονται γεμάτα με χρήσιμες λειτουργίες ασφαλείας, θα πρέπει όμως να γνωρίζετε τι κάνουν αυτές και πως ακριβώς να τις εκμεταλλευτείτε. Η αποφυγή εμποδίων για παράδειγμα είναι μία από τις πιο προηγμένες και συνήθως διατίθεται στα ακριβότερα drone της αγοράς. Εάν αυτή είναι διαθέσιμη, ο τρόπος λειτουργίας διαφέρει ανάλογα με το drone. Είναι συνεχώς ενεργοποιημένη στο μοντέλο σας; Θα πετάξει αυτόματα γύρω από το εμπόδιο, ή θα σταματήσει την πορεία του και θα περιμένει στο σημείο όπου εντόπισε το εμπόδιο; Διαθέτει αισθητήρες μόνο στο μπροστινό μέρος ή σε όλες τις μεριές του;

 

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε πως λειτουργεί η αυτόματη επιστροφή return-to-home του drone σας. Σχεδόν όλα τα drone με GPS θα επιστρέψουν στο σημείο απογείωσης στην περίπτωση που χαθεί το σήμα του χειριστηρίου ή όταν το επιλέξει ο χρήστης.

Φροντίστε οπότε να γνωρίζετε εάν η λειτουργία αυτή βρίσκεται είτε ως κουμπί πάνω στο χειριστήριο, είτε ως εικονίδιο στην εφαρμογή χειρισμού του drone.

Πέρα όμως από τις βοηθητικές λειτουργίες, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζετε εξαρχής την διάρκεια πτήσης του drone που αναφέρεται στα χαρακτηριστικά του. Συνήθως υπάρχουν υπάρχει ένδειξη για την στάθμη της μπαταρίας και στην εφαρμογή.

Φυσικά θα ήταν καλό να λάβετε υπόψιν μία μικρή απόκλιση στον χρόνο πτήσης που δίνεται από τον κατασκευαστή, αλλά και γενικότερα στις ενδείξεις της εφαρμογής.

 

Όσον αφορά τις πρώτες πτήσεις σας είναι προτιμότερο αυτές να περιοριστούν σε ανοιχτούς χώρους χωρίς εμπόδια και φυσικά μακριά από κόσμο. Διατηρείστε το drone σε σχετικά κοντινή απόσταση και λογικό ύψος, όπου νιώθετε σιγουριά. Ξεκινήστε με τις χειροκίνητες λειτουργίες, το αριστερό joystick προσαρμόζει το ύψος και την περιστροφή του drone, ενώ το δεξί προσαρμόζει την κατεύθυνση του(εμπρός, πίσω, δεξιά, αριστερά).

Εφόσον έχετε εξοικειωθεί με τον χειρισμό του, μπορείτε να δοκιμάσετε τις αυτόματες λειτουργίες πτήσης που υποστηρίζουν τα περισσότερα σύγχρονα drone.   

 

 

Λίστα ελέγχου πριν την πτήση

 

Μία τελευταία συμβουλή είναι να δώσετε προσοχή στα παρακάτω σημεία πριν την πτήση σας:

 • Ελέγξετε την μπαταρία του drone και του χειριστηρίου
 • Βεβαιωθείτε ότι το κινητό σας είναι φορτισμένο
 • Ελέγξετε το καλιμπράρισμα του γυροσκοπίου
 • Βεβαιωθείτε την σύνδεση του drone με το GPS
 • Ελέγξετε τις προπέλες και το drone για τυχόν ρωγμές ή χτυπήματα που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα
 • Επιβεβαιώστε ότι οι χειροκίνητες λειτουργίες ανταποκρίνονται κανονικά αμέσως μετά την απογείωση

 

Η πραγματική δεξιοτεχνία θα έρθει με την εξάσκηση. Οπότε μην ξεχνάτε να διασκεδάσετε και να τραβήξετε όμορφες φωτογραφίες και βίντεο. Πάνω από όλα όμως μείνετε ασφαλείς όταν πετάτε το drone σας.

Leave a Comment